آموزش باغبانی

طرز کاشت بادمجان و نحوه نگهداری و پرورش آن

کاشت بادمجان

طرز کاشت بادمجان: بادمجان یک محصول تابستانی است که در مناطق گرم بهترین رشد را دارد و محصول بیشتری دارد. استفاده از بادمجان در آشپزی و فرهنگ غذایی ایرانی بسیار زیاد است. کشک بادمجان، آب بادمجان، بادمجان شکم پر و غیره. یک غذای ایرانی است که با بادمجان طبخ و تهیه می شود. به همین ترتیب در کشورهای دیگر از بادمجان استفاده می شود. یونان و ایتالیا به دلیل داشتن آب و هوای خنک و مساعد مصرف کنندگان اصلی بادمجان هستند. تا انتهای مقاله با سایت  باغ نت همراه باشید.

بادمجان گیاهی خوراکی از خانواده سیب زمینی است که منشا آن هندوستان است و قدمت آن به ۱۵۰۰ سال یعنی در قرن پنجم میلادی می رسد و قبل از اسلام به ایران وارد شده است. این گیاه در تمام مناطق گرم و مرطوب می روید. ارتفاع به 40-150 سانتی متر می رسد. در مناطق گرم و معتدل این گیاه گیاهی چند ساله است. اما در مناطق گرم و سرد گیاهان در زمستان به دلیل احساس سرما خشک می شوند.

برگ های گیاه پهن و دراز و دارای دندانه های کوچک در کناره است، گل ها به صورت خوشه ای و گاهی تک گل در امتداد ساقه ظاهر می شوند. این میوه دارای پوستی به رنگ های مختلف است اما رنگ معمول آن سیاه تا بنفش است. داخل آن گوشت است و بسته به نوع آن می توان بذر یا بدون دانه کرد. در ادامه به نکات طرز کاشت بادمجان و پرورش و نگهداری آن خواهیم پرداخت.

خواص بادمجان

از ویتامین‌های موجود در بادمجان می‌توان به ویتامین‌های گروه B، ویتامین A، ویتامین C و مواد معدنی مختلف مانند کلسیم، فسفر، مس، گوگرد، منیزیم، پتاسیم و آهن اشاره کرد. از نظر طب قدیم بادمجان گرم و بسیار خشک است. برخلاف تصور عوام که بی بو و خاص است، خواص زیادی دارد. مهم ترین جنبه این است که کالری کمی دارد و به دلیل ویتامین ها و مواد معدنی موجود در آن، غذای بسیار خوبی برای کسانی است که می خواهند وزن کم کنند.

بذر بادمجان

طرز کاشت بادمجان و تکثیر آن از طریق بذر آسان است و انجام آن در خانه نیز آسان است. برای این کار ابتدا باید بذرهای بادمجان را آماده کنید. این بذرها باید دارای سرعت جوانه زنی بالا (درصد جوانه زنی) و کیفیت مناسب برای نتایج رضایت بخش باشند.

خرید بذر بادمجان

فروشگاه نهالستان باغ نت در زمینه فروش بذر بادمجان بسیار موفق بوده و انواع تخمه بادمجان را در انواع و گونه های مختلف عرضه می کند. شما عزیزان می توانید با مطالعه محتوای هر محصول و آگاهی از اصول کاشت بادمجان بذر مورد نظر خود را خریداری کنید و با رعایت توصیه های اقلیمی و شرایط محیطی مناسب برای کاشت بادمجان از انجام باغداری لذت ببرید.

طرز کاشت بادمجان:

1. کاشت بادمجان با استفاده از بذر خوب انجام می شود. زمان کاشت این بذرها باید در اواخر زمستان، در فروردین یا اوایل اردیبهشت انجام شود، زیرا معمولاً به سطح وسیعی برای رشد نیاز دارند.

2. اگر قصد دارید بادمجان را با دانه بکارید، باید از گلدان سفالی بزرگ استفاده کنید. البته می توانید بادمجان ها را به صورت تکی در سینی های نشاء بکارید و زمانی که به حد قابل قبولی رسیدند شاخساره ها را به گلدان بزرگتری منتقل کنید.

3. از یک گلدان بزرگ برای کاشت بادمجان استفاده کنید تا با رشد گیاه فضای کافی برای کاشت وجود داشته باشد. گلدانی که انتخاب می کنید باید ظرفیت خاک پنج گالن داشته باشد.

4. برای پرورش برنج حتما باید از گلدان سفالی استفاده کنید، چون برنج ها به سرما حساس هستند و مانند گرمای زیاد گلدان های سفالی قابلیت نگهداری گرما را در داخل دارند.

5. اگر از گلدان سفالی بدون لعاب برای پرورش بادمجان استفاده می کنید، باید در آبیاری مراقب باشید، زیرا گلدان بدون لعاب خاک را به سرعت خشک می کند. در این صورت می توانید از گلدان های گلی لعاب دار استفاده کنید.

6. پس از برداشتن ظرف، ظرفیت زهکشی آن و وجود سوراخ های بزرگ در کف ظرف را بررسی کنید.

7. در مرحله بعد باید خاک را برای کاشت بادمجان آماده کنیم. بهترین خاک برای پرورش ارکیده 2 قسمت خاک گلدان و 1 قسمت ماسه است. همچنین می توانید از کمپوست برای تامین مواد مورد نیاز گیاه استفاده کنید.

8. سپس نوبت به کاشت بذر می رسد، باید از اوایل بهار شروع به کاشت کنید.

بذرها را جداگانه در گلدان های کوچک کاشتیم. با خاک گلدان نرم به طوری که آماده کاشت در گلدان است

9. بذرها را باید در گلدان بکارید تا در عمق 1 سانتی متری در خاک دفن شوند. می توانید این کار را با انگشتان خود انجام دهید. در هر سوراخی که ایجاد می کنید دو دانه بکارید.

10. پس از اینکه دانه ها را در خاک گذاشتید، یک لایه نازک روی آن پهن کنید، مراقب باشید خاک فشرده نشود.

11. پس از کاشت بذر چیلی، گلدان را باید در مکانی گرم و آفتابی قرار داد، بهترین مکان پشت پنجره، کلیه باید حداقل 8 ساعت در روز نور کامل خورشید را دریافت کند.

12. سپس زمان آبیاری بذر فرا رسیده است، در این دوره جوانه زنی خاک باید همیشه مرطوب باشد اما خیس نباشد. آبیاری باید به گونه ای انجام شود که سطح خاک خیس باشد.

13. بعد از مدت کوتاهی بذرها شروع به جوانه زدن می کنند. وقتی دو برگ روی درخت می روید، گیاهان قوی را باید از گیاهان ضعیف جدا کرد و این کار باید به آرامی انجام شود تا برگ های قوی ای که برای انتقال به گلدان انتخاب کرده اید، آسیب نبینند.

نحوه انتقال نهال بادمجان به گلدان یا باغچه

1. زمانی که نهال ها به دو اینچ رسیدند، زمان آن رسیده است که همه دانه ها را به گلدان یا حیاط خود منتقل کنید. اگر می خواهید بذرها را انتقال دهید، هوای بیرون مساعد و دمای قابل قبولی بود، آنها را به باغ منتقل کنید، زیرا بادمجان ها در فضای باز بهتر رشد می کنند.

البته می توانید دانه ها را به گلدان سفالی منتقل کنید و هر وقت خواستید گلدان را بیرون بگذارید.

مواظب باشید که نهال ها را هنگام بیرون آوردن از بسترشان آسیب ندهید.

2. برای کاشت بذر بادمجان در گلدان باید از نگهبان استفاده کنید تا به چرخه رشد خوبی برسید. مطمئن شوید که نگهبان محکم در زمین است.

3. داخل گلدان را با خاک پر کنید تا حداقل 3 سانتی متر از لبه گلدان تا بالای خاک فاصله داشته باشد.

4. وسط گلدان را در خاک سوراخ کرده و نهال بادمجان را مستقیماً بکارید، سپس خاک اطراف جوانه ها را خیس کرده و فشرده کنید تا سفت شود. مراقب باشید که فشار زیادی به چشم و ریشه وارد نکنید.

سپس در نهایت به گیاه خود تکان دهید.

از کاشت تا برداشت 130 تا 160 روز طول می کشد.

طرز کاشت بادمجان در گلدان

طرز کاشت بادمجان در گلدان مشابه کاشت آن در باغ است و فقط به چند نکته باید توجه داشت:

برای کاشت بادمجان در باغ که کاشت مستقیم محسوب می شود، ابتدا باید خاک را به خوبی نرم کرد و سپس بذرها را پشت سر هم در خاک در عمق 2 میلی متری کاشت. زمانی که جوانه ها بالغ شدند و شاخ های برگی دارند باید به محافظ بسته شوند تا به سمت بالا رشد کنند.

نگهداری و پرورش بادمجان

نور: بادمجان برای رشد خود به نور دائمی نیاز دارد، بنابراین گلدانی که بادمجان را در آن کاشته اید در فضای باز پر از نور قرار دهید.

آبیاری: هنگام آبیاری بادمجان توجه داشته باشید که اگر بادمجان کم آب شود، تعداد میوه های آن کم می شود، بنابراین اجازه ندهید خاک گیاه خشک شود، هر چه بادمجان بیشتر آبیاری شود طعم شیرین تری دارد. از سیل در زمین خودداری کنید.

کود: برای بهبود عملکرد گل، استفاده از مقدار کمی فسفر برای حفظ ریشه و آبیاری گیاه با یک کود آلی هر 1-2 هفته یکبار ضروری است.

هرس: با استفاده از قیچی گل ها و برگ های اضافی را جدا کرده و گیاه را بلند کنید تا میوه بدهد.

نکات دیگر برای هرس علف های هرز: علاوه بر سست شدن خاک و حفظ رطوبت خاک در تمام مراحل رشد بادمجان به خصوص در مرحله اولیه رشد، به دلیل پایین بودن توانایی اولیه گیاه در ریشه زایی، حذف علف های هرز البته ضروری است. مراحل برای مراحل سپس رشد خود گیاه می تواند با علف های هرز مبارزه کند، پوشش مناسبی ایجاد کند، حالا برای به دست آوردن میوه های درشت و مرغوب، باید تعداد گل ها را بعد از باردهی قطع کرد، زیرا مهم نیست که چند گل اگر گیاه کوچکتر باشد. میوه ها بیشتر می شود، در حالی که استفاده از کود سرکه به گیاه باعث افزایش تعداد میوه های درشت نیز می شود.

در نهایت وقتی پوست بادمجان های ما براق شد یعنی آماده برداشت هستند. و به این ترتیب ما محصول مورد نیاز خود را به صورت ارگانیک رشد داده ایم.

آفات و بیماری های بادمجان

بادمجان دارای آفات و بیماری هایی است که سایر گونه های این خانواده مانند سیب زمینی، گوجه فرنگی و فلفل را درگیر می کند، بنابراین لازم است از اقدامات پیشگیرانه و جایگزینی بادمجان با گیاهان دیگر استفاده شود. بذرهایی که می خواهید بکارید باید از بین بروند و وقتی گیاهان هنوز کوچک هستند از قارچ کش استفاده کنید تا خطر بیماری های قارچی را از بین ببرید.

یکی از آفات مهم بادمجان است. سوسک های تارتان دو نیش هستند که با ایجاد تارهای نازک رشد گیاه را کاهش می دهند و با تغذیه از شیره گیاه، گیاه را تغییر رنگ داده و برگ ها را زرد و قهوه ای می کنند. و گیاه خشک می شود .

افزایش دما باعث افزایش تعداد این آفات می شود اما افزایش رطوبت باعث کاهش جمعیت آنها می شود. حال می توانید برای مبارزه با این آفات از مواد اسیدی مانند پودر گوگرد (گوگرد مایع)، آبامتین و … استفاده کنید. سم دانیتول می تواند موثر باشد اگر سوسک ها با حشراتی مانند تریپس و شته همراه باشند.

سوالات متداول در مورد طرز کاشت بادمجان:

طرز کاشت بادمجان از بذر:

بادمجان را ورقه ای برش دهید و گوشت آن را از دانه ها جدا کنید. دانه ها را با آب در ظرفی بریزید و تفاله آن را بشویید. دانه ها را صاف پهن کنید و روی سینی خشک کنید تا ضخامت آنها بیشتر از دو دانه نباشد.

آیا بذر بادمجان را قبل از کاشت خیس می کنید؟

بهتر است 6 تا 8 هفته قبل از کاشت بادمجان ها در داخل خانه (یا جایی به اندازه کافی گرم در بیرون) شروع به رشد کنید. تا زمانی که دمای روز در محدوده 70 درجه فارنهایت نباشد، بادمجان ها را بیرون نگذارید. توصیه می کنم دانه های خود را تا 24 ساعت در آب خیس کنید، بیشتر دانه های بادمجان در 6 تا 12 روز جوانه می زنند.

آیا می توانید بذر بادمجان را مستقیماً در خاک بکارید؟

اگر دمای خاک به اندازه کافی گرم باشد و روزهای کافی در فصل برای رسیدن گیاه به بلوغ وجود داشته باشد، می توان بذر بادمجان را مستقیماً در باغ کاشت. نهال هایی که در داخل خانه شروع شده اند باید پس از جوانه زنی در یک پنجره در حال رشد یا آفتابی قرار گیرند. … pH بادمجان ها بین 5.5 تا 6.8 است.

آیا بادمجان ها نیاز به آفتاب کامل نیاز دارد؟

به عنوان یک قاعده کلی، سبزیجاتی که برای میوه‌ها یا ریشه‌هایشان رشد می‌کنند – مانند گوجه‌فرنگی، بادمجان، فلفل، کدو، سیب‌زمینی یا هویج – نیاز به آفتاب کامل دارند، که به عنوان یک مکان باغ تعریف می‌شود که حداقل شش ساعت طول بکشد. به طور مستقیم در معرض نور مستقیم خورشید است. با این حال، هر روز به یاد داشته باشید که هیچ سبزی نمی تواند در سایه عمیق و متراکم رشد کند.

آیا بادمجان ها نیاز به هرس دارند؟

از آنجایی که بادمجان از خانواده شب بو است، هرس گیاهان بادمجان به اندازه گیاهان فلفل یا گوجه فرنگی برای رشد میوه مفید است، بنابراین در طول فصل رشد هرس را با دست انجام دهید. جوانه هایی که بین ساقه مرکزی و گره های برگ رشد می کنند مکنده نامیده می شوند.

چه مدت طول می کشد تا بادمجان از بذر رشد کند؟

بذرها بدون حرارت اضافی جوانه می زنند، اما زمان بیشتری می برد. بذر بادمجان معمولا در عرض 7 تا 14 روز جوانه می زند. پس از جوانه زدن، پوشش پلاستیکی را بردارید و گلدان یا تخت خود را در یک پنجره روشن یا روشن قرار دهید.

آیا می توانم بذر را در خاک بکارم؟

گزینه دیگر این است که بذرها را مستقیماً در خیابان بکارید. کاشت بذر به این روش کاشت مستقیم نامیده می شود و یک فرآیند ساده است که نتایج عالی را به همراه دارد، اما بسیاری از سبزیجات، یکساله، گیاهان دارویی و چند ساله را می توان به راحتی مستقیماً از بذرهای کاشته شده در خاک باغچه کشت کرد. کاشته می شوند، جوانه می زنند.

چه چیزی را نمی توانید نزدیک بادمجان بکارید؟

هنگام کاشت بادمجان از کاشت نخود و لوبیا سبز خودداری کنید زیرا روی رشد و نمو بادمجان تاثیر منفی می گذارد، نعناع برای کاشت در اطراف بادمجان مناسب است زیرا تعداد سوسک های کک را کاهش می دهد.

آیا بادمجان نور خورشید را دوست دارد یا سایه؟

کاشت بادمجان در فضای باز نیاز به آفتاب کامل دارد. سعی کنید آنها را در یک نقطه رو به جنوب در حیاط خود بکارید، جایی که قد آنها بیش از 3 اینچ رشد می کند، با نور زیاد خورشید انرژی مورد نیاز برای تولید میوه های بزرگ را از طریق فتوسنتز فراهم می کند.

در این مقاله سعی نمودیم به طرز کاشت بادمجان در گلدان و باغچه به صورت کامل بپردازیم.همچنین نحوه نگهداری و پرورش گیاه بادمجان را به صورت کامل شرح دادیم. امیدواریم این مقاله برای شما مفید واقع شده باشد.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *