آموزش باغبانی

کاشت و تکثیر ترخون

کاشت ترخون

معرفی گیاه ترخون

ترخون یک گیاه علفی چند ساله است که به خانواده کاسنی تعلق داره. این گیاه بومی مناطق معتدل آسیا هست و در ایران هم به صورت وحشی و هم به صورت کشت شده پرورش داده میشه. برگ های ترخون باریک و دراز هستن و بوی آنیسی دارن که بسیار خوشمزه و معطر هستن. این گیاه به خوبی در خاک های حاصلخیز و نیمه سایه رشد میکنه.

از ترخون در آشپزی برای طعم دادن به غذاها، ماست، پنیر و حتی نوشیدنی ها استفاده میشه. همچنین برگ های ترخون دارای خواص دارویی هستن و به عنوان ضد اسپاسم، ضد التهاب و تقویت کننده سیستم گوارشی مورد استفاده قرار میگیرن. کشاورزان هم از ترخون برای دفع آفات در مزارع خود استفاده میکنن. به طور کلی ترخون یک گیاه بسیار پرکاربرد و مفید هست که هم در آشپزی و هم در کشاورزی مورد استفاده قرار میگیره.

برای خرید کود کشاورزی و گلدان با مناسب ترین قیمت و بهترین کیفیت کلیک کنید.

 

روش کاشت ترخون

ترخون یک گیاه نسبتا آسون برای کاشت و پرورش هست و میتونه به راحتی در باغچه ها یا مزارع کشت بشه.

اولین قدم برای کاشت ترخون، انتخاب یک محل مناسب هست. ترخون به خاک حاصلخیز و نیمه سایه نیاز داره، پس بهتره که در مناطقی که نور مستقیم آفتاب روی آنها نمیتابه کاشته بشه. همچنین خاک باید دارای زهکشی خوبی باشه تا ریشه های گیاه دچار خفگی نشن.

برای کاشت، میتونید از بذر یا نشاء ترخون استفاده کنید. اگر از بذر استفاده میکنید، بذرها رو در عمق 2-3 سانتی متری در خاک کاشته و حدود 30-40 سانتی متر با هم فاصله بدید. اگر از نشاء استفاده میکنید، فاصله کاشت نشاها باید حدود 40-60 سانتی متر باشه.

بعد از کاشت، آبیاری مرتب و مناسب خیلی مهمه. ترخون به طور متوسط در هفته 2-3 بار آبیاری نیاز داره. همچنین کوددهی با کودهای آلی و شیمیایی مناسب باعث افزایش رشد و تولید این گیاه میشه.

با رعایت این نکات ساده، میتونید به راحتی ترخون رو در باغچه یا مزرعه خود پرورش بدید و از خواص و مزایای این گیاه بهره مند بشید.

 

برای مشاهده انواع گل و نهال می توانید به سایت  باغ نت مراجعه کنید.

 

کاشت ترخون با قلمه

این روش یکی از بهترین و آسون ترین روش های تکثیر و کاشت ترخون هست.

قلمه گیری از ترخون معمولا در فصل بهار یا اواخر پاییز انجام میشه. برای این کار، شاخه های جوان و سالم ترخون رو به طول 10-15 سانتی متر قطع کنید. بهتره که از قسمت پایینی ساقه، یک تا دو برگ رو هم همراه قلمه برداشته و باقی برگ ها رو هم بچینید.

قلمه های تهیه شده رو در آب معمولی قرار بدید تا ریشه بدن. بعد از چند روز، قلمه ها آماده کاشت هستن. محل کاشت رو هم باید مانند روش قبلی انتخاب کرد، یعنی خاک حاصلخیز و نیمه سایه.

برای کاشت، قلمه ها رو در عمق 5-7 سانتی متری خاک قرار بدید و فاصله بین آنها رو 40-60 سانتی متر در نظر بگیرید. بعد از کاشت، آبیاری مرتب و مناسب خیلی مهمه تا قلمه ها بتونن ریشه بدن و رشد کنن.

این روش کاشت ترخون با استفاده از قلمه، خیلی آسون و کم هزینه هست و نتیجه خوبی هم میده. در عرض چند هفته، قلمه ها ریشه میدن و شروع به رشد میکنن و شما میتونید از گیاهان تازه رشد کرده ترخون در باغچه یا مزرعه خود استفاده کنید.

 

ترخون (1)

عکس ترخون

 

کاشت ترخون با اسپند

این روش یکی از جالب ترین و قدیمی ترین روش های کاشت و پرورش ترخون هست.

اسپند یکی از گیاهان بومی و دارویی ایران هست که از قدیم الایام با ترخون ارتباط نزدیکی داشته. باور عامیانه بر این بوده که کاشت ترخون در کنار اسپند باعث افزایش رشد و عملکرد هر دو گیاه میشه.

برای این روش کاشت، ابتدا باید یک گودال کوچک در محل مورد نظر برای کاشت ترخون ایجاد کنید. سپس چند بذر یا قلمه اسپند رو در اطراف این گودال قرار بدید و آنها رو در خاک فرو کنید. بعد از چند روز که اسپند ها جوانه زدن و رشد کردن، میتونید نشاء ترخون رو در وسط گودال قرار بدید.

این همجواری ترخون و اسپند باعث میشه که هر دو گیاه به خوبی رشد کنن. اسپند با ترشح مواد شیمیایی خاصی، رشد ترخون رو تحریک میکنه و ترخون هم با ترشح مواد دیگر، باعث تقویت اسپند میشه. همچنین اسپند به عنوان یک دافع آفات طبیعی هم عمل میکنه و از ترخون در مقابل حمله آفات محافظت میکنه.

این روش کاشت علاوه بر افزایش عملکرد، باعث ایجاد یک منظره زیبا و ارگانیک در باغچه یا مزرعه خواهد شد. پس اگر به دنبال یک روش سنتی و موثر برای پرورش ترخون هستید، کاشت همراه با اسپند گزینه خوبی خواهد بود.

 

تکثیر ترخون با ساقه

تکثیر این گیاه با استفاده از ساقه ها یکی از راه های آسون و موثره.

ترخون یه گیاه علفی و چند ساله هست که به خوبی از طریق ساقه قابل تکثیر میشه. اول باید ساقه های سالم و قوی رو از گیاه اصلی جدا کنی. بهتره این کار رو در فصل بهار انجام بدی، زمانی که گیاه در حال رشد و نمو هست. بعد از جدا کردن ساقه ها، میتونی اونا رو مستقیما تو زمین بکاری. سعی کن ساقه ها رو به عمق 10-15 سانتی متری خاک فرو کنی و در فاصله مناسب از هم قرار بدی.

بعد از کاشت، به گیاهان آب بده و خاک رو مرطوب نگه دار. در عرض 2-3 هفته، ریشه ها شروع به رشد میکنن و گیاهان جدید ظاهر میشن. بعد از چند ماه میتونی گیاهان جدید رو از خاک بیرون بکشی و جدا کنی و دوباره بکاری. این روش تکثیر ساده و آسونه و به راحتی میتونی تعداد گیاهان ترخون خودتو افزایش بدی.

برای خرید پمپ آب کشاورزی و کسب اطلاعات بیشتر کلیک کنید.

 

تکثیر ترخون با ریشه

، تکثیر ترخون با استفاده از ریشه ها هم یه روش خوب و موثره. این روش به خصوص برای کسایی که قبلا گیاه ترخون داشتن و میخوان تعداد گیاهان خودشونو افزایش بدن، مناسبه.

ببین دخترم، ترخون یه گیاه چند ساله هست که ریشه های قوی و گسترده ای داره. برای تکثیر با ریشه، باید در فصل بهار که گیاه در حال رشده، قسمت هایی از ریشه های اصلی رو جدا کنی. سعی کن ریشه های جوان و قوی رو انتخاب کنی.

بعد از جدا کردن قطعات ریشه، میتونی اونا رو مستقیما تو خاک بکاری. بهتره عمق کاشت ریشه ها 10-15 سانتی متر باشه و فاصله بین گیاهان هم 30-40 سانتی متر. بعد از کاشت، خاک رو مرطوب نگه دار تا ریشه ها شروع به رشد کنن.

در طول فصل رشد، به گیاهان آب و کود مناسب بده تا بتونن به خوبی رشد کنن. بعد از چند ماه، گیاهان جدید شروع به تشکیل ساقه و برگ میکنن. در این مرحله میتونی اونا رو جدا کرده و دوباره بکاری. این روش تکثیر هم خیلی آسونه و میتونی به راحتی تعداد گیاهان ترخون خودتو افزایش بدی.امید

 

زمان کاشت ترخون

زمان کاشت ترخون یکی از مهم ترین مسائلی هست که باید بهش توجه کنی. ترخون گیاهی چند ساله و مقاوم هست که به خوبی تو شرایط آب و هوایی ایران رشد میکنه.

بهترین زمان برای کاشت ترخون فصل بهار هست، یعنی اواخر اسفند تا اواخر خرداد. تو این فصل، خاک به اندازه کافی مرطوب و دمای هوا مناسب برای رشد و نمو گیاه هست. اگر تو این فصل بکاری، گیاه به خوبی ریشه میده و تا اواخر پاییز رشد و نمو خوبی داره.

اما اگر شرایط اقلیمی منطقه شما به گونه ای باشه که بهار زود شروع میشه و تابستون ها گرمای شدیدی داره، بهتره کاشت رو کمی زودتر، یعنی اواخر اسفند تا اوایل فروردین انجام بدی. این کار باعث میشه گیاه قبل از گرمای تابستون به خوبی رشد کنه و در برابر گرما مقاوم تر باشه.

در کل، کاشت ترخون تو فصل بهار بهترین زمان برای این کاره. اگر شرایط اقلیمی منطقه شما فرق داشته باشه، میتونی کاشت رو کمی زودتر انجام بدی.

 

آیا ترخون بذر دارد؟

ترخون یه گیاه چند ساله هست که بذر هم تولید میکنه. البته بذر ترخون خیلی ریز و کوچیکه و ممکنه اولش سخت به چشم بیاد.

ترخون بذرهای خیلی ریزی تولید میکنه که معمولا در پایان فصل رشد و در زمان گلدهی گیاه ظاهر میشن. این بذرها به رنگ قهوه ای مایل به سیاه هستن و اندازه شون به اندازه یک دانه خردل یا کمی بزرگتر.

اگر میخوای از بذر ترخون استفاده کنی، بهتره بذرها رو در پایان تابستان یا اوایل پاییز جمع آوری کنی. بعد میتونی اونا رو در خاک مرطوب و سایه دار کاشته و منتظر جوانه زدن و رشد گیاهان جدید باشی. البته کاشت ترخون از طریق ساقه یا ریشه هم خیلی موثرتره.

در کل، ترخون هم بذر تولید میکنه ولی استفاده از ساقه یا ریشه برای تکثیر این گیاه راحت تر و موثرتره.

برای خرید بذر اصلاح شده و کمیاب و مشاهده تنوع بذرهای موجود در سایت باغ نت کلیک کنید.

 

شرایط نگهداری و پرورش ترخون

ترخون یکی از گیاهان پرکاربرد و آسون پرورش تو باغچه و گلدون هاست. این گیاه نیازهای ساده ای داره و با یکم توجه و مراقبت میتونی به راحتی ازش نگهداری کنی.

ترخون گیاهی چند ساله و مقاوم هست که به خوبی تو شرایط آب و هوایی ایران رشد میکنه. برای پرورش این گیاه، بهتره یه خاک حاصلخیز و به نسبت سبک رو انتخاب کنی. خاک باید به اندازه کافی زهکشی خوبی داشته باشه تا ریشه های گیاه از آب راحت عبور کنن.

در مورد آبیاری هم، ترخون نیاز به آبیاری زیاد نداره. بهتره خاک رو مرطوب نگه داری ولی از خیس کردن بیش از حد خودداری کنی. تو فصول گرم سال ممکنه نیاز به آبیاری بیشتری داشته باشه.

در مورد نور هم، ترخون به نور مستقیم خورشید نیاز داره. پس بهتره گلدون یا کرت کاشت رو تو مکان هایی با نور کافی قرار بدی. البته تو فصول گرم سال میتونی از سایبان استفاده کنی تا از سوختگی برگ ها جلوگیری بشه.

در کل، ترخون گیاهی آسون و کم نیاز هست که با یکم توجه و مراقبت میتونی به راحتی ازش نگهداری کنی.

 

کاشت ترخون در گلدان

ترخون رو میشه خیلی خوب تو گلدون هم کاشت و پرورش داد. این گیاه آسون به پرورش تو گلدون عادت میکنه و با یکم مراقبت و توجه میتونی ازش لذت ببری.

برای کاشت ترخون تو گلدون، بهتره یه گلدون با قطر حداقل 30 سانتی متر و عمق 25 تا 30 سانتی متر انتخاب کنی. خاک مناسب برای کاشت ترخون تو گلدون، یه خاک باغچه ای مخلوط با پوسیده و کمپوست هست. این خاک باید به اندازه کافی زهکشی خوبی داشته باشه.

بعد از آماده کردن گلدون و خاک، میتونی یه بوته ترخون جوان و سالم رو تو گلدون بکاری. سعی کن عمق کاشت به اندازه ارتفاع ریشه گیاه باشه. بعد از کاشت، خاک رو به آرومی فشار بده تا گیاه محکم تو خاک قرار بگیره.

در مورد آبیاری هم، ترخون تو گلدون نیاز به آبیاری منظم داره. سعی کن خاک رو همیشه مرطوب نگه داری ولی از آبیاری بیش از حد خودداری کن. در فصول گرم سال ممکنه نیاز به آبیاری بیشتری داشته باشه.

در کل، ترخون گیاه بسیار مناسبی برای کاشت تو گلدون هست و با یکم مراقبت میتونی از این گیاه لذت ببری.

 

 

#####################################################################################
ترخون گیاهی چند ساله و چند ساله است ، که بیشتر گونه های گیاه sativa طعم خاصی دارد و برای مصرف خوراکی کشت می شود. نام انگلیسی ترخون، به معنی ترخون، از نام فارسی آن گرفته شده است. ترخون یک  سبزی فصل خنک  است. این یک گیاه چند ساله است که طول بوته آن ممکن است بیش از 90 سانتی متر باشد. بوته ساقه های باریک تولید می کند. برگها که بسیار معطر هستند ، روی ساقه باریک و کشیده هستند.
بوته ها بندرت گل می دهند و گلها بذر تولید نمی کنند، بنابراین به صورت غیرجنسی تکثیر می شود. تکثیر با تقسیم بوته، قلمه های ساقه یا قلمه های ریشه. در اوایل بهار تولید مثل می کند. بوته های تقسیم شده در فاصله 30 تا 50 سانتی متر کاشته می شوند. پس از 4 سال ، بوته ها را در فواصل ذکر شده از زمین خارج کرده و دو بار می کارند. نوعی ترخون به نام “ترخون روسی” مقادیر زیادی بذر تولید می کند و توسط بذر تکثیر می شود.
عکس

ویژگیهای گیاه شناسی ترخون

ترخون به ارتفاع 30 سانتی متر تا یک متر، برگهای پایه ساقه به 3 لوب تقسیم شده و کپتول های آن کوچک ، سبز و خوشه ای است. اگر ساقه برگ دار گیاه بین انگشتان فشرده شود، به دلیل آزاد شدن اسانس از آن ، بوی خاصی استشمام می شود. طول برگها 3 تا 8 سانتی متر و عرض آنها 0.5 تا 1.2 سانتی متر است. لبه های برگ های ترخون صاف و بدون دندان است و گیاه بدون مو است. گلها فراوان و در یک خوشه متراکم گروه بندی شده اند. رنگ گلهای ترخون زرد یا قهوه ای تیره است. گاهی اوقات ترخون به هیچ وجه گل یا بذر تولید نمی کند. ریشه های ترخون از نوع ریزوم است. گلهای ترخون هرمافرودیت هستند و توسط باد گرده افشانی می شوند.

قبل از کاشت ترخون بهتر است با نیازهای این گیاه آشنا بشوید:

نیازهای اکولوژیکی گیاه ترخون

ترخون در مناطقی با هوای گرم و آفتابی پرورش می یابد. ترخون به راحتی در برابر دماهای پایین مقاومت می کند ، بنابراین می تواند دمای 15- درجه سانتیگراد را تحمل کند و صدمه ای نبیند. گیاه ترخون وقتی هوای سرد در بهار اتفاق می افتد سرما نمی خورد و به رشد خود ادامه می دهد.
ترخون در هنگام رشد به مقدار زیادی آب نیاز دارد. بنابراین ، گیاه باید در خاک های غنی از آب پرورش یابد. آبیاری این گیاه در مرحله گلدهی و همچنین پس از برداشت لازم است. خاک مناسب برای کشت ترخون خاکهایی با بافت متوسط ​​(رسی شنی) با ضخامت زیاد سطح خاک است. اگر ترخون در خاک های رسی کاشته شود ، عمر طولانی نخواهد داشت. گیاه ترخون در خاکهای خشک عطر بیشتری پیدا می کند. pH مناسب برای ترخون 5/6 تا 8/7 است.

خواص درمانی گیاه ترخون

یکی از علل کاشت ترخون توسط مردم خواص  دارویی بسیار زیاد آن است که در اینجا به شرح آن می‌پردازیم:

ترخون دارای مقادیر زیادی ویتامین A ، B و ویتامین C است. علاوه بر این ، حاوی ریز مغذی هایی مانند روی، کلسیم، منگنز، آهن، منیزیم، پتاسیم و مس است.
ترخون برای درد مفاصل مفید است. بهتر است آن را همراه غذا بخورید یا به عنوان ضماد استفاده کنید.
ترخون قاعدگی دردناک را درمان می کند و همچنین یک تنظیم کننده است.
کسانی که سرعت انزال و کمر ضعیف و کمر سستی دارند ، ترخون خشک را با زرده تخم مرغ مخلوط کرده و اگر ریشه ترخون باشد آن را روی کمر مالش دهید.
برای دردهای روماتیسمی 10 گرم ترخون را در 300 سی سی آب بجوشانید ، سپس 3 فنجان در روز بنوشید.
مصرف بیش از حد ترخون میل جنسی را کاهش می دهد و خون را تیره می کند.
جویدن ترخون از خونریزی لثه جلوگیری کرده و زخم ها را التیام می بخشد.
کسانی که نقرس دارند باید از دم کرده ترخون استفاده کنند.
ترخون برای سوزش معده و معده درد ناشی از غذا مفید است.
اگر معده شما کند و ترشح ضعیف دارد ، ترخون بخورید.
برگهای ترخون را بجوید و بجوید تا از تصلب شرایین و بیماریهای عروقی جلوگیری کند.

 

آفات گیاه ترخون

یک آفت مهم ترخون مورچه قرمز (Solenopsis geminata) است. ترخون معمولاً بیماری خاصی ندارد ، اما در طی رشد ممکن است توسط عوامل بیماری زای قارچی مانند قارچ های زنگ زده و قارچ های لکه ای برگ آسیب ببیند ، که باید با قارچ کش مناسب درمان شوند.

آماده سازی خاک برای کاشت ترخون

در پاییز ، پس از برداشت محصول قبلی ، 40 تا 50 تن در هکتار کود حیوانی کاملاً پوسیده به زمینهایی که ترخون کشت شده اضافه کنید و با شخم عمیق (به عمق 40 تا 45 سانتی متر) آن را با خاک مخلوط کنید. سپس کودهای شیمیایی مورد نیاز مانند 80 تا 100 کیلوگرم در هکتار اکسید فسفر و 120 تا 130 کیلوگرم در هکتار اکسید پتاس به خاک اضافه می شود و یک گاوآهن دیگر در عمق 30 تا 35 سانتی متر در جهت عمود بر شخم قبلی. پس از جمع آوری سنگ و آوار ، توده ها توسط دیسک شکسته شده و سطح زمین تسطیح می شود. در اوایل بهار ، بستر خاک باید کاملاً برای کاشت آماده شود.

تاریخ و فواصل کاشت ترخون

ترخون را باید با گیاهانی کشت کرد که باعث رشد و گسترش علف های هرز نشوند. اوایل بهار زمان مناسبی برای تکثیر رویشی ترخون (از طریق قلمه های ساقه و قلمه ها) و پاییز زمان مناسبی برای تکثیر ترخون از طریق تقسیم ریشه است. ترخون 8 تا 10 سال طول می کشد ، اما محصول آن 4 تا 6 سال بازده اقتصادی دارد.

 

روش کاشت ترخون و تکثیر آن

قلمه ساقه‌ای

پس از جدا شدن ساقه های جوان و سبز از گیاه مادری ، در زمین مورد نظر کاشته می شوند. تقویت ترخون با استفاده از این روش مناسب نیست و کمتر مورد استفاده قرار می گیرد.

پاجوش

در اطراف پایه های مادر 3 تا 4 ساله ، از رویش استولن ها چند قلمه ایجاد می شود که هر کدام یک ساقه کوتاه و یک ریشه مناسب دارند. اگر گیاهان را در اواخر پاییز یا اوایل بهار با خاک نرم به ضخامت 4 تا 5 سانتی متر بپوشانیم ، بقایای بیشتری تولید می شود.
در این روش در اواخر بهار (خرداد) خاک اطراف گیاهان برداشته می شود و با جداسازی جوش ها در زمین اصلی کاشته می شود. معمولاً در اطراف هر پایه مادر 20 تا 40 کنده وجود دارد ، اما بهتر است بیش از 10 تا 20 فوت از گیاه مادر جدا نشود ، زیرا ممکن است باعث خشک شدن پایه مادر شود. پس از انتقال قلمه ها به زمین اصلی ، گیاهان باید بلافاصله آبیاری شوند.

تقسیم ریشه

در بسیاری از کشورها از این روش برای تقویت ترخون استفاده می شود. ساقه های مادر 3 تا 4 ساله کاملا سالم و عاری از هرگونه آلودگی قارچی از خاک خارج می شوند ، سپس ریشه به 5 تا 10 قطعه تقسیم می شود. هر قطعه باید حداقل 1 تا 2 جوانه رشد داشته باشد ، سپس در عمق 10 تا 15 سانتی متر باشد. آنها در زمین اصلی کشت می شوند. برای هر هکتار زمین 35 تا 40 هزار بوته مورد نیاز است.

داشت ترخون

کنترل مکانیکی و شیمیایی علف های هرز در طول رشد گیاه ضروری است. قبل از رشد گیاهان در سال دوم ، می توان مرکازین را با سرعت 8 کیلوگرم در هکتار یا یک سنسور با سرعت 1 تا 1.2 کیلوگرم در هکتار استفاده کرد. بعد از برداشت اول می توان از 4 تا 6 کیلوگرم علف کش مرکازین یا 6 کیلوگرم در هکتار علف کش آفالون استفاده کرد. می شود.

برداشت گیاه ترخون

ترخون را می توان یک یا دو بار در سال برداشت کرد. اولین برداشت در مرحله گلدهی انجام می شود. اوایل تابستان زمان خوبی برای اولین برداشت است. برداشت دوم را می توان از اواخر سپتامبر تا زمان شروع سرما انجام داد. گیاهان باید در فاصله 7 تا 8 سانتی متری از سطح زمین برداشت شوند ، در غیر این صورت گیاهان خشک می شوند. اگر از بدن رویشی گیاه به عنوان سبزی یا ادویه استفاده شود ، می توان محصول را سه بار در سال برداشت کرد.

نکته خیلی مهم در رابطه با ترخون

استفاده طولانی مدت از ترخون به دلیل استراگل موجود در آن می تواند باعث سرطان شود. علاوه بر این ، زنان باردار به دلیل تأثیر آن بر جنین و ایجاد ناهنجاری در آن ، نباید از آن استفاده کنند. از طرف دیگر ، ترخون باعث قاعدگی می شود و می تواند منجر به سقط جنین در زنان باردار شود. افرادی که به گیاهان دیگر خانواده Asteraceae حساسیت دارند نباید از ترخون زیاد استفاده کنند. اطلاعات کافی در مورد تداخلات دارویی ترخون در دسترس نیست.

بذر ترخون، کاشت ترخون در گلدان ، کاشت مرزه در گلدان ، چطوری ترخون بکاریم ، کاشت ترخون در گلدان ، تکثیر ترخون با ساقه ، روش قلمه زدن ترخون ، طرز کاشت ترخون ، كشت ترخان ، طرز تهیه بذر ترخون ، کاشت ترخون در گلدان ، کاشت مرزه در گلدان

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *