آموزش باغبانی

از بین بردن علف هرز پنجه مرغی

علف هرز پنجه مرغی (1)

سم علف کش بنتازون

744,000 تومان8,928,000 تومان
  • حالت: مایع
  • نوع بسته‌بندی: قوطی
  • حجم: ۱ لیتر
  • برند: گل سم
  • تاریخ تولید : 1402/11
  • حداقل سفارش یک کارتن (12 عدد)

سم علف کش پرتیلاکلر

288,000 تومان3,456,000 تومان
  • حالت: مایع
  • نوع بسته‌بندی: قوطی
  • حجم: 0.5 لیتر
  • برند: گیتا شیمی سهند
  • تاریخ تولید : 1402/04
  • حداقل سفارش یک کارتن (12 عدد)

سم علف کش گلایفوزیت ( رانداپ)

276,000 تومان3,300,000 تومان
  • حالت: مایع
  • نوع بسته‌بندی: قوطی
  • حجم: ۱ لیتر
  • برند: شیمی گستر
  • تاریخ تولید : 1402/08
  • حداقل سفارش یک کارتن (12 عدد)

علف هرز مرغ یا چایر

هرز مرغ یا چایر،یک علف هرز بسیار رایج و آزاردهنده در مزارع و باغات است. این گیاه با نام علمی Amaranthus retroflexus شناخته میشه و به طور گسترده ای در مناطق مختلف کشور پراکنده است. علف هرز مرغ یا چایر یک گیاه یک ساله است که به سرعت رشد کرده و به شدت رقابت غذایی و نوری با محصولات زراعی و باغی ایجاد می‌کنه. این علف هرز قادر است مقادیر زیادی آب و مواد مغذی را از خاک جذب کرده و رشد سریعی داشته باشد. همچنین تولید بذر فراوانی داره که می‌تواند باعث تداوم آلودگی مزرعه بشه. برای مبارزه با این علف هرز، می‌توان از روش‌های مختلفی استفاده کرد که شامل مبارزه مکانیکی (وجین دستی یا استفاده از ادوات کشاورزی)، مبارزه شیمیایی (استفاده از علف کش‌های انتخابی) و همچنین اعمال تناوب زراعی است. هر کدام از این روش‌ها مزایا و معایبی دارند که باید با توجه به شرایط مزرعه و محصول مورد نظر انتخاب بشن.   برای مشاهده انواع نهال های دارای گواهی سلامت و خرید نهال می توانید به سایت باغ نت مراجعه کنید.  

از بین بردن علف چایر

علف چایر یا همون علف هرز مرغ یکی از مهم‌ترین و رایج‌ترین علف های هرز در مزارع و باغات ماست. برای از بین بردن این علف هرز مزاحم چند روش وجود داره که بهتره با دقت و به موقع اجرا بشن: اول از همه، مبارزه مکانیکی یا وجین دستی خیلی مؤثره. باید سعی کنیم قبل از بذردهی علف چایر، اون رو از ریشه بکنیم و از مزرعه خارج کنیم. این کار رو چند بار در طول فصل انجام بدیم تا از تکرار آلودگی جلوگیری بشه. همچنین استفاده از علف‌کش‌های انتخابی می‌تونه خیلی کمک کننده باشه. باید دقت کنیم که علف‌کش مناسب محصول مورد نظر رو انتخاب کنیم، تا به گیاه زراعی آسیبی نرسه. معمولاً علف‌کش‌های مبتنی بر گلیفوزیت یا ایمازاپیر برای این منظور مؤثر هستن. یه روش دیگه، اعمال تناوب زراعی مناسب هست. کشت محصولات متفاوت در طول سال‌های متوالی می‌تونه باعث شکستن چرخه زندگی علف چایر بشه و از تکرار آلودگی جلوگیری کنه. در کنار این روش‌ها، رعایت بهداشت مزرعه مثل جمع‌آوری بقایای گیاهی و جلوگیری از انتشار بذر علف‌های هرز هم خیلی مهمه. برای خرید سمپاش دستی، برقی،بنزینی و مشاهده تنوع محصولات باغ نت کلیک کنید.  

بهترین علف کش پنجه مرغی

بهترین علف‌کش برای کنترل علف‌های هرز مانند پنجه مرغی ممکن است به ویژگی‌های متفاوتی نیاز داشته باشد، اما برخی از علف‌کش‌های موجود در بازار که معمولاً برای کنترل علف‌های هرز گوناگون مورد استفاده قرار می‌گیرند، شامل موارد زیر می‌شوند: گلیفوسیت: این علف‌کش یکی از مؤثرترین علف‌کش‌های شیمیایی برای کنترل علف‌های هرز است و به خوبی بر علف پنجه مرغی اثر می‌گذارد. 2,4-دی‌آی‌کلروفنوکس‌آسکتیک اسید (2,4-D): این یکی دیگر از علف‌کش‌های شیمیایی مؤثر برای کنترل علف‌های هرز است که برای کنترل پنجه مرغی نیز استفاده می‌شود. متیل‌دی‌نیتروفنامات (Metolachlor): این علف‌کش نیز می‌تواند در کنترل پنجه مرغی مؤثر باشد و برای کشاورزان مورد استفاده قرار می‌گیرد. مهم است که هنگام استفاده از هر گونه علف‌کش، دستورالعمل‌ها و احتیاط‌های استفاده را به دقت رعایت کنید و از استفاده آن به طور افزون بر میزان توصیه‌شده پرهیز کنید تا احتمال ایجاد آسیب به محیط زیست و سلامتی انسان‌ها کاهش یابد. همچنین، در صورت لزوم می‌توانید با مشاوره کارشناسان کشاورزی، بهترین علف‌کش را برای شرایط خاص خود انتخاب کنید.  

از بین بردن علف هرز با سرکه

استفاده از سرکه برای از بین بردن علف‌های هرز یک روش طبیعی و بسیار جالبی هست. من به عنوان یک کارشناس کشاورزی با تجربه، این روش رو خیلی پسندیدم و توصیه می‌کنم. ببینید، سرکه به دلیل داشتن اسید استیک که یک ترکیب آلی طبیعی هست، می‌تونه به عنوان یک علف‌کش زیست‌تخریب‌پذیر عمل کنه. این ماده اسیدی باعث اختلال در فرآیندهای حیاتی علف‌های هرز مثل فتوسنتز و تقسیم سلولی میشه و در نهایت باعث خشک شدن و مرگ اون‌ها میشه. برای استفاده از سرکه، باید یک محلول آبی از سرکه با غلظت مناسب تهیه کنید و مستقیماً به روی علف‌های هرز سمپاشی کنید. معمولاً غلظت 5 تا 10 درصد سرکه در آب کافی هست. البته این محلول فقط روی علف‌های هرز اثر میذاره و به گیاهان زراعی آسیبی نمی‌رسونه. یه نکته مهم اینه که این روش برای از بین بردن علف‌های هرز یک‌ساله و جوان مؤثرتره و برای علف‌های چند ساله یا علف‌های هرز ریشه دار ممکنه کارآیی کافی نداشته باشه. در این موارد باید از سایر روش‌های مبارزه مثل وجین دستی یا علف‌کش‌های شیمیایی استفاده کرد. برای خرید بذر خارجی و اصلاح شده و مشاهده بذر گیاهان خاص و کمیاب کلیک کنید.  

شرایط اکولوژیک علف هرز مرغی

این علف هرز به شرایط اکولوژیکی خاصی نیاز داره که باعث میشه در بسیاری از مناطق به سرعت رشد و گسترش پیدا کنه. اول از همه، پنجه مرغی به خاک‌های حاصلخیز و غنی از مواد آلی علاقه زیادی داره. این علف هرز می‌تونه در خاک‌های سبک و ماسه‌ای هم رشد کنه، اما در خاک‌های سنگین و رسی به خوبی نمی‌پروره. همچنین پنجه مرغی به نور زیاد و دمای نسبتاً بالا نیاز داره. این علف هرز در مناطق گرم و نیمه‌گرم بهتر می‌تونه رشد و توسعه پیدا کنه. البته در مناطق سرد هم می‌تونه دیده بشه، اما رشد و تولید بذر اون محدود می‌شه. از نظر رطوبت هم، پنجه مرغی به شرایط مرطوب علاقه داره. در مناطق با بارندگی بالا یا در مزارع آبیاری شده، این علف هرز به سرعت گسترش پیدا می‌کنه. اما در شرایط خشکی و کم آبی، رشد اون محدود می‌شه. در کل، شرایط ایده‌آل برای رشد پنجه مرغی، خاک حاصلخیز و مرطوب در مناطق گرم و نیمه‌گرم هست. اگر این شرایط در مزرعه یا باغ شما وجود داشته باشه، باید مراقب باشید که این علف هرز مزاحم به سرعت گسترش پیدا نکنه.  

خسارات گیاه پنجه مرغی

این گیاه می‌تونه خسارت‌های جدی و قابل‌توجهی به محصولات کشاورزی وارد کنه. اول از همه، پنجه مرغی به شدت رقیب محصولات زراعی و باغی هست. این علف هرز با سرعت رشد بالا و قدرت رقابت قوی، مواد غذایی و آب موجود در خاک رو از گیاه زراعی می‌گیره. در نتیجه، رشد و عملکرد محصول به شدت کاهش پیدا می‌کنه. همچنین پنجه مرغی می‌تونه میزبان بسیاری از آفات و بیماری‌های گیاهی باشه. این موضوع باعث می‌شه که این علف هرز به عنوان یک منبع بالقوه برای انتقال آفات و امراض به گیاهان زراعی عمل کنه. یه مشکل دیگه که پنجه مرغی ایجاد می‌کنه، کاهش کیفیت محصولات هست. این علف هرز می‌تونه باعث آلودگی میوه‌ها و سبزی‌ها بشه و در نتیجه ارزش بازاری اون‌ها رو کاهش بده. علاوه بر این‌ها، پنجه مرغی می‌تونه در فرآیندهای برداشت و برخی عملیات کشاورزی هم اختلال ایجاد کنه و باعث افزایش هزینه‌ها و زمان‌بر شدن کارها بشه. در مجموع، این علف هرز یکی از مهم‌ترین چالش‌های کشاورزان ماست و باید با اقدامات مناسب و به موقع، از گسترش و خسارت اون جلوگیری کرد.  

کاربرد علف چاپر

گیاه پنجه مرغی یا همون علف هرز مرغ، علاوه بر اینکه یک علف هرز مزاحم محسوب میشه، در واقع خود این گیاه هم دارای برخی کاربردهای مفید و ارزشمندی هست. اول از همه، پنجه مرغی یک گیاه خوراکی هست و در برخی فرهنگ‌ها و مناطق به عنوان سبزی مصرف میشه. برگ‌های جوان و نرم این گیاه حاوی مقادیر قابل توجهی ویتامین‌ها، مواد معدنی و آنتی‌اکسیدان‌ها هستند که می‌تونن مفید باشن. همچنین دانه‌های پنجه مرغی هم قابل مصرف هستند و می‌تونن به عنوان یک منبع غذایی مغذی مورد استفاده قرار بگیرن. این دانه‌ها حاوی پروتئین، چربی و کربوهیدرات هستند. از طرف دیگر، پنجه مرغی به عنوان یک گیاه علوفه‌ای هم مورد استفاده قرار می‌گیره. دام‌ها می‌تونن برگ و ساقه‌های این گیاه رو به عنوان خوراک مصرف کنن. علاوه بر این‌ها، پنجه مرغی به دلیل داشتن ریشه‌های قوی و قدرت رقابت بالا، می‌تونه به عنوان یک گیاه پوشش‌دهنده برای حفاظت خاک در مناطق فرسایش‌پذیر مورد استفاده قرار بگیره. در برخی موارد هم از پنجه مرغی به عنوان یک داروی گیاهی استفاده می‌شه و برخی ترکیبات آن در طب سنتی کاربرد دارن. پس در مجموع، این گیاه علاوه بر اینکه یک علف هرز مزاحم محسوب میشه، می‌تونه در موارد محدودی هم مفید و قابل استفاده باشه.  

شرایط تکثیر و رشد علف هرز پنجه مرغی

این گیاه به شرایط خاصی برای رشد و تکثیر نیاز داره : اول از همه، پنجه مرغی به خاک‌های حاصلخیز و غنی از مواد آلی علاقه زیادی داره. این گیاه می‌تونه در خاک‌های سبک و ماسه‌ای هم رشد کنه، ولی در خاک‌های سنگین و رسی زیاد پیشرفت نمی‌کنه. همچنین پنجه مرغی به نور زیاد و دمای نسبتاً بالا نیاز داره. این علف هرز در مناطق گرم و نیمه‌گرم به خوبی رشد و توسعه پیدا می‌کنه، ولی در مناطق سرد هم دیده میشه هرچند که رشد و تولید بذر اون محدود میشه. از نظر رطوبت هم، پنجه مرغی به شرایط مرطوب علاقه داره. در مناطق با بارندگی بالا یا مزارع آبیاری شده، این علف هرز به سرعت گسترش پیدا می‌کنه. اما در شرایط خشکی و کم آبی، رشد اون محدود میشه. علاوه بر اینها، پنجه مرغی یک گیاه یک‌ساله هست که قدرت تولید بذر بسیار بالایی داره. هر بوته این علف هرز می‌تونه هزاران بذر تولید کنه که باعث می‌شه آلودگی مزرعه به سرعت تکرار بشه. در مجموع، شرایط ایده‌آل برای رشد پنجه مرغی، خاک حاصلخیز و مرطوب در مناطق گرم و نیمه‌گرم هست. اگر این شرایط در مزرعه یا باغ شما وجود داشته باشه، باید مراقب باشید که این علف هرز مزاحم به سرعت گسترش پیدا نکنه.
 
#####################################################################################
 
 

آشنایی با گیاه پنجه مرغی

علف هرز پنجه مرغی نام علمی: Cynodon dactylon (L.) pres یک علف هرز سرسخت است که بیشتر در مناطق گرم رشد می کند و بیشتر باغات ، مزارع و چمنزارها ، در کنار جاده ها ، به ویژه محصولات یک ساله و زمین های بایر را آشفته می کند.
پنجه مرغی علف هرز سرسختی است که بیشتر در مناطق گرم رشد می کند و بیشتر باغات و مزارع و حتی زمین های بازی و چمنزارها ، کنار جاده ها ، به ویژه محصولات یک ساله و زمین های بایر را آشفته می کند. از گیاه پنجه مرغی برای بهبود روند تخمیر در تهیه نوشیدنی های تند استفاده می شود.

گیاه‌شناسی علف هرز پنجه مرغی

پنجه مرغ گیاهی است چند ساله ، از خانواده Poaceae ، خزنده یا ساکن ، که به 10 تا 45 سانتی متر قد می رسد و توسط بذر ، ریزوم  یا استولون تکثیر می شود. ساقه های خزنده بالاتر از سطح زمین و ساقه های زیرزمینی به شکل سیم هستند و دارای شاخه های کوتاه و برگهای پوسته ای متعددی هستند. شاخه های جدید از گره های ریزوم ها و استولون ها بیرون می آیند.
طول برگها 2.5 تا 10 سانتی متر است و به رنگ سبز مایل به آبی یا سبز تیره به نظر می رسند. گل آذین از 4 خوشه ضعیف تشکیل شده است که در انتهای یکی از ساقه ها تشکیل می شود. سنبله ها تقریباً 4 سانتی متر طول دارند و از گروهی از سنبله ها تشکیل شده اند که در یک طرف سنبله بدون پایه و در دو ردیف قرار می گیرند.
 

چرخه زندگی علف هرز پنجه مرغی

بذر این گیاه می تواند در پاییز یا بهار جوانه بزند. علاوه بر بذر ، این گیاه از طریق تکه تکه شدن و پراکندگی قطعات ریزوم یا استولون که توسط ماشین آلات کشاورزی یا روشهای دیگر انجام می شود ، می تواند تولید مثل کند.

مناطق پراکنش گیاه پنجه مرغی

گیاه “پنجه مرغی” از اصل (منشا) آسیا ، به ویژه هندوستان تا خاورمیانه و همچنین بومی (آفریقا) شناخته شده است. تاکنون هشت گونه از تیره Cynodon در آفریقای جنوبی شناسایی شده است. امروزه پنجه مرغی در سراسر اقلیم های استوایی (پاره گرمسیری) و نیمه گرمسیری زمین به عنوان یک گیاه جهان وطنی و همه جا حاضر بین 45 درجه شمالی تا 45 درجه جنوبی و تا 3000 متر از سطح دریا یافت می شود. این گیاه با آب و هوا و انواع مختلف خاک بسیار سازگار است. پنجه مرغی (چمن برمودا) بومی برمودا نیست ، اما شناخته شده است زیرا تصور می شود در قرن نوزدهم از آنجا به آمریکای شمالی حمله کرده است.
پنجه مرغی علفهای هرز مهاجمی در استرالیا ، اندونزی ، سنگاپور ، کامبوج ، ویتنام ، ایالات متحده ، مکزیک ، کاستاریکا ، شیلی ، پورتوریکو ، کلمبیا ، اروگوئه ، آرژانتین و برزیل است. این گیاه اکنون در 57 کشور جهان به عنوان یک علف هرز بزرگ یا جدی در نظر گرفته شده است.
 

خسارات گیاه پنجه مرغی

1) احتمال مسمومیت تعلیف “پنجه مرغی” در گوسفندان ، اسبها ، خوک ها و گوساله ها وجود دارد ، اما هیچ مدرکی در مورد مسمومیت بز وجود ندارد.
1-1) اساس مسمومیت گیاهی “پنجه مرغی” شامل: گلوكوزیدهای سیانوژنیك و اسید پروسیك (HCN) است كه بلافاصله بعد از بارندگی مقدار آن در گیاه به حداكثر می رسد.
2-1) علوفه گیاهان یخ زده “پنجه مرغی” می تواند باعث افزایش اسید اگزالیک در ماده اولیه شود ، اما این منجر به مسمومیت دام نمی شود.
علائم مسمومیت با پنجه مرغی در دامها عبارتند از: تلو تلو خوردن بدن لرزیدن تپش قلب مشکل تنفس
2) “پنجه مرغی” بعد از “صدف صد ساله” (Cyperus rotundus) دومین علف هرز مهم از نظر شیوع آب و هوایی و میزان آسیب گیاه است. این گیاه برای بسیاری از محصولات باغی از جمله برنج ، پنبه ، نیشکر ، تنباکو ، سبزیجات و تابستان ، یونجه ، پیاز ، جوت ، گیاهان زینتی ، گیاهان مرتعی ، تاکستان ها ، مرکبات و زیتون به عنوان علف هرز مضر در نظر گرفته شده است.
3) گیاه “پنجه مرغی” بر برخی گیاهان از جمله درختان هلو و مرکبات اثرات “آسیب دیگر” یا “آللوپاتی” دارد. وجود عصاره گیاه “پنجه مرغی” خصوصاً در خاکهای سبک می تواند تا 4 ماه از ریشه زایی نهال جو و خردل و همچنین رشد گیاهان بالغ تا دو ماه جلوگیری کند.
4) گرده پنجه مرغی منبع اصلی آلرژی در برخی افراد ، از جمله تب یونجه در مناطقی مانند آریزونا است. همچنین گزارش هایی از آلرژی به آسم در مالزی ، برزیل و هند گزارش شده است.
5) گیاه “پنجه مرغی” میزبان برخی نماتدها ، گروهی از بندپایان و تعدادی ویروس گیاهی است.

دیدگاهی در مورد “از بین بردن علف هرز پنجه مرغی

  1. غلامرضا گفت:

    گیاه پنجه مرغی یا به زبان خودمانی ما که بهش میگیم چایر ، زمین رو از دست ما گرفت لعنتی
    دو سال متوالی از سم رانداپ ریشه کش استفاده کردیم اما متاسفانه جواب نداد ، کسی میتونه کمک کنه لطفا دریغ نکنه

    1. fati گفت:

      سلام دوست عزیز
      برای دریافت مشاوره رایگان در این زمینه می تونید با شماره تماس موجود در سایت تماس بگیرید تا همکارانم شمار رو راهنمایی کنن

  2. Wild River son گفت:

    علف کش های علف های چند ساله در سال های اخیر استفاده کردم و فروشنده ها چنان از اثر بخشی محصول خود اطمینان داشتند که بیا و ببین. اما ولی همه سراب بود. لطفا سم اساسی برای مبارزه با پنچه مرغی یا چایر معرفی کنید
    پناه میبرم به خدا از دروغ و خشکسالی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *