معرفی درخت دغدغک
درخت دغدغک از گونه گیاهان زود رشد است که برگهای آن کوچک اند و میوه آن به شکل یک بادکنک میباشد. درخت دغدغک از نوع باقالایان است و این گیاه حدود 25 گونه درختچه با ارتفاع 2 تا 5 متر دارد که در جنوب اروپا، شمال افریقا و جنوب غربی آسیا هستند. دغدغک گیاه بسیار زیبا و بومی است و از طریق خرید نهال و یا خرید بذر میتوانید کاشت آن را در باغچه یا بلوار و یا پارکها انجام دهید.
گیاه شناسی درخت دغدغک
شرایط محیطی نگران کننده
انواع گونه های دغدغک
گونه های دیگری از درختچه برگریز در ایران می روید که از لحاظ خواص دارویی شبیه گیاه فوق هستند، که مهمترین آن ها عبارت اند از دارگنده که در شمال خراسان در راه بجنورد به مراوه تپه و غلامان در ارتفاعات 1300 متر از سطح دریا دیده شده است نام محلی آن در قوشخانه و باجگیران دارگنده است.
نوعی از دغدغک در ارتفاعات دامنه های البرز و در قسمت های جنوبی و شمالی کندوان تا هزار چم دیده می شود و در جنوب کشور در کتل پیرزن و چهل چشمه بین شیراز و دشت ارژن نیز دیده شده است. درختچه ای است با ساقه های کمانی و خاکستری رنگ گل های آن زرد نارنجی و برگ های آن دارای 4 جفت برگچه کوچک، این گونه در دره کرج دغدغک، در کجور و پل زنگوله قدقدک، در سیاه بیشه لامبیزک، در گرگان و گلی داغ کپول و در مازندران حپوک نامیده می شود.
روش تکثیر دغدغک
تکثیر این گیاه از طریق قلمه چوب نرم در تابستان یا کاشت بذر در فصل پائیز صورت می گیرد.
ترکیبات شیمیایی دغدغک
از نظر ترکیبات شیمیایی در گیاه وجود یک ماده تلخ، تانن و یک اسید متبلور خرمایی رنگ و کمی اسانس مشخص شده است.
خواص و کاربرد درخت دغدغک
در هند از برگ های گیاه به عنوان مسهل و از دانه های آن به عنوان قی آور استفاده می شود. از نظر مسهل معمولا از دم کرده 100-40 گرم برگ گیاه در 1000 گرم آب جوش استفاده می شود. معمولا به دلیل اینکه طعم آن تلخ است و موجب تهوع میشود از برگ سنا به عنون جایگزین آن استفاده می کنند
البته در صورتی که برگ سنا در دسترس نباشد، برگهای گیاه دغدغک را با گیاهان معطر دم میکنند تا پوششی برای طعم نامطبوع آن باشد و سپس آن را مصرف میکنند.