آموزش باغبانی

راهنمای کاشت و تکثیر درخت سنجد تلخ

خواص سنجد تلخ

سنجد تلخ از گونه های گیاهان وحشی است در معمولا در خاک‌های آهکی می‌روید. این گیاه به صورت درخچه هایی خاردار است و تا ارتفاع 3 متر هم می‌تواند رشد کند. سنجد تلخ یکی از نهال‌های پرفروش است و خرید نهال سنجد به علت خواص دارویی آن بسیار زیاد است.
ارزش دارویی سنجد تلخ اولین بار در قرن هشتم مشخص شد و محققان روسی به زودی نارون تلخ را به عنوان منبع دارو و غذا شناسایی کردند. صنعت کنجد تلخ در سال 1940 گسترش یافت ، زمانی که دانشمندان تلاش کردند مواد موثری را در برگها و میوه های گیاه پیدا کنند. در چین قرن هاست که از آنها در طب سنتی استفاده می شود. در سال 1982 بیش از 500000 هکتار زمین برای کاشت نارون تلخ اختصاص یافت و 150 کارخانه فرآوری با بیش از 200 نوع نارون تلخ شروع به کار کردند.
در مناطق مختلف البرز ، گچسار ، اطراف تهران ، کرج ، شهر شنک در ارتفاعات “200 متری” ونک ، مگون پاس قلعه ، قزوین ، آذربایجان و قره داغ. نام های محلی آن عبارتند از: سنجد تلخ ، کام ، کهام (دره کرج) که (در طالقان) ، چالی (در قره تپه) و ایشلاق در وسط.

ویژگی های گیاهان نارون تلخ

گیاهان هیپوفیز بوته های کوچک و خاردار هستند که در مناطق کوهستانی رشد می کنند و دارای برگهای باریک هستند که تاکنون دو گونه از آنها شناخته شده است که مهمترین آنها رمنوئیدهای هیپوفیز (نارون تلخ) است.
“نارون تلخ” درختچه ای خاردار به ارتفاع یک تا سه متر است که به صورت وحشی و به تعداد زیاد در خاک آهکی رشد می کند و قلمه های زیادی از ریشه آن بیرون می آید. برگها باریک ، کشیده ، نوک تیز و به طول پنج تا شش سانتی متر است. هیچ دندانی ندارد اما یک دمبرگ بسیار کوتاه است.
سطح فوقانی برگ به رنگ خاکستری سبز و سطح زیرین آن نقره ای است که با پوسته های برنزه پوشانده شده است. گل در اواخر بهار ظاهر می شود و رنگ آن مایل به سبز است و دارای دو نوع نر و ماده است. میوه کوچک کروی تا بیضوی و مایل به زرد نارنجی با طعم ترش است.

روش تکثیر درخت سنجد تلخ

ازدیاد این گیاه با کشت بذر ، تقسیم قلمه ها و ریشه زدن قلمه های نیمه چوبی انجام می شود. بذر این گیاه پس از سه ماه به خوبی جوانه می زند. استفاده از طبقه بندی سرد می تواند میزان جوانه زنی بذرها را افزایش دهد.

نحوه کاشت بذر سنجد تلخ

بذرها را حدود ۲۴ ساعت در آب خیس کنید و در این مدت 2 مرتبه آب را عوض کنید تا بذرها در آب نگندند . ترکیب خاک مناسب برای کاشت بذر اکثر درختان :
به هر کدام از ترکیب های زیر دسترسی داشتید فرقی نمی کند.
1- 60 درصد کوکوپیت + 40 درصد پیت ماس
2- 70 درصد کوکوپیت + 30 درصد کود دامی
3- 30 درصد خاک باغچه + 30 درصد ماسه+ 20 درصد برگ + 20 درصد کود دامی یا ورمی

بعد از خیس کردن بذرها ، انها را درون گلدانی با خاکی مناسب در عمق یک سانتی بکارید و خوب آب بدهید و در مکانی نیمه سایه بیرون از منزل بگذارید .

اگر بذرهای بیشتری دارید و می خواهید به صورت عمده این گیاه رو تولید کنید بهتر است محلی در زمین برای کاشت اماده کنید حتما خاک را خوب شخم بزنید.

سپس بذرها را در محلی مناسب بپاشید و مقداری روی آن کود دامی سرند شده بریزید و خوب آبیاری کنید و تا جوانه زدن بذرها آبیاری را مرتب تکرار کنید تا که رطوبت زمین از دست نرود نکته مهم هم این است که بهتره محل خزانه در مکانی سایه یا نیمه سایه قرار داشته باشد.

معمولا بین ۱۵ روز تا یک ماه در برخی مواقع هم 2 ماه جوانه ها از خاک میزنن بیرون و کم کم بزرگ میشود حالا کافیست در فصل پاییز که نهالهای شما خزان کردند آنها را از خزانه در آورده و در گلدان بکارید.

هرچی فاصله بذرها بیشتر باشد به نهالهای قوی تر و درشت تری در طی یک سال تبدیل خواهند شد بهترین فاصله بین ده تا ۱۵ سانت در خزانه کاری است توجه داشته باشید خزانه ای که آماده می کنید یکم از سطح زمین بلندتر باشد تا بر اثر بارندگی آب جمع نشود حدود ۲۰ سانت مناسب می باشد.

کاشت در گلخانه گرم هم امکان پذیر است و هر موقع از سال می توانید در گلخانه گرم اقدام به کاشت بذر نمائید.

درخت سنجد تلخ

برداشت سنجد تلخ

میوه های آن را با دستکش می چینند میوه های آنرا به صورت تازه با حرارتی ملایم و بدون تماس با وسایل فلزی بصورت شربت مربا یا مارمالاد درست می کنند. میوه آن و موادی که از این میوه تهیه می شود دارای طعم ترش و کمی گس است.

 

خواص درمانی شگفت انگیز سنجد تلخ

  • محافظت از معده
  • کاهش التهاب در بیماران مبتلا به ارتروز
  • جلوگیری از رشد سلول‌های سرطانی
  • درمانی بیش از 70 درصد بیماری‌های کبد
  • کاهش دیابت
  • محافظت مغز در برابر اکسیداتیو
  • تقویت کننده سیستم ایمنی بدن
  • بهبود دهنده به قلب
  • درمان پیری پوست و جلوگیری از خشکی پوست
  • بهبود دهنده زخم ها
  • جلوگیری از استرس

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *