آموزش باغبانی

فوت و فن نگهداری گل ها در زمستان 

چگونه گل ها را در زمستان ذخیره کنیم؟

ذخیره گل در زمستان دشوارتر از سایر فصول است و باید از این موضوع آگاهی داشته باشید. در زمستان طبیعی است که گیاهان در شرایط غیر گلخانه ای رشد زیادی نمی کنند ، یا مثلا برگ آنها می ریزد یا خشک می شود ، اما نکته مهم این است که با دانستن نحوه مراقبت از گیاهان در این فصول ، می توانیم آنها را حفظ کنیم در خانه و آنها را تزئین کنید. آن را زیبا و با طراوت نگه دارید!
بعضی از گل ها مانند شمعدانی و پیله تا حدودی در برابر سرما مقاوم هستند اما ما باید از آنها در برابر جریان سرما محافظت کنیم بنابراین قرار دادن آنها در گوشه ای از حیاط یا زیر درختان می تواند مکان مناسبی برای نگهداری چنین گیاهانی باشد. گل هایی مانند Colancoe برای شکوفه زدن در بهار به زمستان به نور آفتاب کافی نیاز دارند.
گل هایی مانند حسن یوسف در سرمای شدید خشک می شوند ، بنابراین در داخل و خارج از خانه جای خوبی دارند. در فصل سرما از جذابیت برگهای حسن یوسف کاسته می شود اما جای نگرانی نیست که با آمدن بهار و انتقال گلدان به مکان مناسب جذابیت خود را بازیابند!
در مورد نگهداری از کاکتوس ها در فصول سرد به یاد داشته باشید کاکتوس ها به آبیاری کمتری احتیاج دارند و اگر از آنها برای تزئین فضاهای بیرونی و زمین استفاده می شود ، آنها را در برابر باران محافظت کرده و خشک تر نگه دارید!
ساقه های گل مانند برگ بید بنفش ، نخلستان (بیرون) در زمستان کاملا خشک می شود ، اما نگران نباشید زیرا ریشه این گیاهان زنده است و برای نشان دادن زیبایی آنها در بهار به این تغییرات نیاز به مراقبت از ریشه ها دارد از این گونه گیاهان فقط تا آنجا که می توانید ، و مراقب باشید که ریشه این گیاهان را شخم نزنید.
گیاهانی مانند گلهای ناز در زمستان آفتابی و کاملاً خشک هستند و برای داشتن گلدان این گلها در سال جدید باید بذرهای این گیاه را جمع کنید. یا تا بهار از گلدان های خشک مراقبت کنید. بذرهای باقی مانده در گلدان در زمان مناسب رشد می کنند ، اما فراموش نکنید که باید این گلدان ها را به طور منظم تا نزدیک بهار آبیاری کنید!
هنگام انتخاب گیاهان ، صرف نظر از فصل و دما ، باید مراقب علاقه و نیاز آن گیاه به نور خورشید باشیم ، زیرا نور برای گیاهان مانند خون درون رگهای ماست. به عنوان مثال ، انواع گیاهان سایه دوست باید از پنجره های آفتابی دور باشند و انواع گیاهان نور پسند باید پشت پنجره باشند.
اگر خانه یا محل کار شما آفتاب نیست و همیشه سایه دار است ، “Swamp Palm” ، “سانسور” ، “Capital” و “Spathiphyllum” بهترین گزینه ها هستند ، اما حتی اگر در پاییز نور مستقیم زیادی داشته باشید ، “حسن” “جوزف” زیبا و “کاکتوس های” دوست داشتنی بخرید زیرا آنها گیاهانی هستند که به نور زیادی احتیاج دارند. گروهی از گیاهان نیز نیمه سایه و نیمه آفتابی هستند مانند یوکا ، دیفنباخیا ، فیکوس ، آگلونما ، کاج اسکاتلندی و لیندا که بهتر است در سه متری پنجره نگهداری شوند.

گاها در زمستان

روش نگهداری گل ها در زمستان

معمولا گیاهان آپارتمانی خزان ندارند، پس نگران نباشید؛ فقط ممکن است در زمستان رشد ریشه‌ها متوقف شود و درواقع به خواب زمستانی بروند و دوباره در فصل بهار رشد کنند. اگر دمای محیط خانه یا محل نگهداری آن‌ها 20 درجه باشد، این گیاهان به رشد خود ادامه می‌دهند و در دمای حدود 17 تا 18 درجه نیز بدون رشد، سالم می‌مانند.

برای گیاهانی همچون کاج مطبق، دیفن باخیا، لیندا، سیکاس و … لازم نیست دمای خانه در فصل‌های پاییز و زمستان تغییر ‌کند، فقط باید دفعات آبیاری‌شان کم ‌شود؛ مثلا اگر در تابستان هفته‌ای دوبار بوده، در پاییز و زمستان به هفته‌ای یک بار کاهش پیدا ‌کند. البته که در پاییز، این گیاهان باید بیش از قبل، پشت پنجره بمانند و نور خورشید را دریافت کنند. در ادامه، نحوه نگهداری چند گیاه متداول‌تر آپارتمانی در فصل‌های پاییز و زمستان را با هم مرور می‌کنیم.

گل

نکاتی برای نگهداری گل ها در زمستان

شروع فصل سرما و زمستان زمان خواب بسیاری از گونه‌های گیاهی است. با شناخت دقیق نیازهای گیاهان خود باید شرایطی فراهم کرد تا گیاهانمان در این فصل آسیبی نبینند و با آغاز فصل بهار شروع به رشد و گلدهی نمایند

۱- اولین مهم‌ترین مسئله جلوگیری از یخزدگی گیاهان است. محل نگهداری گل‌ها نباید به دمای یخزدگی برسد. سرمای شدید باعث از بین رفت بافت گیاه می‌شود و در نتیجه گیاه خشک خواهد شد. دمای مناسب برای اکثر گیاهان در زمستان در حدود ۵ تا ۲۰ درجه سانتی‌گراد می‌باشد. البته این دما برای گونه‌های مختلف گیاهی متغیر می‌باشد.

۲- در فصل زمستان ممکن است برگ‌های بعضی از گیاهان زرد شده و ریزش کنید و یا گیاه ظاهر زیبای خود را از دست بدهد. این موارد طبیعی است و نباید نگران نباشید. البته باید بررسی کنید که دلیل این ریزش‌ها سایر عوامل مانند بیماری‌ها نباشد.

۳- گیاهانی که در دمای پایین نگهداری می‌شوند به آب کمتری نیاز دارند. پس در فصل زمستان از آبیاری بیش از حد گیاهان خود خودداری کنید.

۴- ساقه‌های گل‌هایی مثل برگ بیدی بنفش یا نخل مرداب و گل قلم زن (در فضای باز) در زمستان کاملاً خشک می‌شود. نیاز به تلاش برای جلوگیری از این اتفاق نیست زیرا ریشه‌های این گیاهان زنده‌اند و این خواب زمستانی برای گیاهان شما مناسب می‌باشد تا در فصل بهار رشد بهتری داشته باشند.

۵- از تعویض خاک گلدان‌ها در فصل زمستان خودداری کنید. بهترین زمان برای این کار اواخر زمستان و اوایل فصل بهار می‌باشد.
۶- گلدان‌های خود را نزدیک بخاری یا شوفاژ قرار ندهید زیرا جریان هوای گرم باعث پژمردگی گیاهان شما خواهد شد.

۷- با شروع فصل سرما بهتر است برای پیشگیری تمامی گیاهان خود را سم قارچ‌کش بزنید تا از پوسیدگی‌های احتمالی جلوگیری شود.

۸- گیاهان در فصل سرما نیازی به کود ندارند پس از کوددهی گیاهان در این فصل خودداری کنید.

۹- مواظب باشید شاخه‌ها و برگ گیاهان به پنجره‌ها نچسبد زیرا سرمای بیرون باعث ایجاد یخزدگی در این برگ‌ها خواهد شد.

۱۰- گیاهانی که در فصل زمستان دوره خواب را به درستی گذرانده باشند در فصل بهار رشد و زیبایی بیشتری خواهند داشت.

گیاه آپارتمانی

کارهایی که نباید برای نگهداری گل ها در زمستان انجام دهید

  • از هرس کردن گل های خود تا اواخر زمستان بپرهیزید .
  • از ابیاری زیاد گلدان های خود اجتناب کنید این امر سبب پوسیده و از بین رفتن گیاه شما در بعضی موارد می شود.
  • گل های خود را از جریانات سر د محفوظ بدارید انها را در ارتفاعات حیاط ( مثل روی دیوار ) نگذارید .
  • از کاشت ، تعویض گلدا و یا خاک گلدان در بیشتر موارد دوری کنید.
  • مراقب ابیاری گل های فضای داخل منزل نیز باشید . از ابیاری زیاد انها نیز بپرهیزید.
  • مواظب گلدان های نزذیک بخاری باشید هوای گرم و نزدیک بودن به بخاری برای بعضی از گل های اپارتمانی خطرناک می باشد.
  • در دوره یخبندان مواظب باشید اب میان ساقه ها و برگ های گیاه شما جمع نشود.

گل نرگس

در فصل سرد، چه گل و گیاهانی بکاریــم و بخریم؟

برخی گیاهان برخلاف بقیه، اتفاقا وقتی هوا سرد می‌شود، نه‌تنها خاموش و خشک نمی شوند بلکه سبزتر و سرحال‌تر هم می‌شوند و حتی این سرما برای رشدشان، لازم و ضروری است. اگر برای سبز نگه داشتنِ خانه‌تان در فصل سرما، به دنبال گونه‌های سازگار با فصل پاییز و زمستان هستید، ادامه مطلب را از دست ندهید.

بنفشه

بنفشه که انواع وحشی آن در ایران وجود دارد، گیاه سرما دوستی است که تا هوا سرد نشود، گل نمی‌دهد. نشاء آن در گلخانه‌ها وجود دارد و اگر حیاط و باغچه دارید می‌توانید پاییز و زمستان خود را با این گل‌های بنفش زیبا سر کنید. اگر بارندگی وجود داشت، نیازی به آبیاری نیست و اگر هوا خشک بود باید هفته‌ای دو بار بنفشه را آبیاری کنید.

گل برف

موگه یا گل برف را در زمستان می‌کارند و فقط در همین فصل هم گل می‌دهد. بذر این گیاه آپارتمانی در ایران هم وجود دارد و اتفاقا خیلی‌ها به آن علاقه‌مندند و می‌توانید آن را از گلخانه‌ها تهیه کنید و بکارید.

قرنفل

این گیاه با اسم بامزه‌اش هم حسابی به سرما مقاوم است و حوالی مهرماه می‌توانید نشای آن را تهیه کنید و در باغچه یا گلدانی مناسب بکارید. گیاهی است دو ساله با گل‌های کوچک و مخملی به رنگ‌های صورتی، سفید، قرمز، بنفش و مخلوط سفید و قرمز که به تعداد زیاد در یک گل‌آذینِ چترمانند جمع می‌شوند.

مینا

و اما گل مینا که بسیار سریع رشد می کند و خیلی زود همه باغچه را به خودش اختصاص می‌دهد. گیاهی که در فصل زمستان هم سبزینه برگ‌های خود را حفظ می کند و باغچه و تراس و گلدانِ شما را سرسبز نگه می دارد. سرزمین اصلی برخی از گونه‌های مینا، آمریکای شمالی است.

کاکتوس

کاکتوس‌ها بدون شک از جمله گیاهان دوست داشتنی و کوچکی هستند که همیشه جایی روی میز کار یا پشت پنجره خانه دارند. گیاهان کم توقع و مقاومی که نگهداری آسانی دارند و با انواع شکل‌ها و رنگ‌های زیبای خود، فضای اطرافمان را رنگی و زیبا می کنند. حتی گفته می‌شود کاکتوس‌ها انرژی منفی و امواج مضر موبایل را دفع می‌کنند و نگهداری از آن‌ها در محیط کار و زندگی مفید است. هرچند کاکتوس، گیاهی تابستانی شناخته می شود اما به خاطر مقاومتش در تمام فصول، قابل نگه داری است.

بامبو

بامبوها، گیاهان جذاب و خوش تیپی هستند که انواع مختلفی دارند اما نوع آپارتمانی آن در آب نگهداری می‌شود و در پاییز و زمستان هم سبز است، به شرطی که دمای محیط اطراف از 20 درجه پایین تر نرود و البته عمر مفیدش حدود هفت سال است. اگر نوک برگ‌های بامبوی شما خشک می‌شود، به دلیل کمبود رطوبت در محل نگهداری است و باید هرروز آن را غبارپاشی کنید و خاک روی برگ‌های آن را با پارچه تمیز بگیرید تا گیاه بتواند بهتر نفس بکشد و شاداب بماند.

همچنین بامبو در اثر نور زیاد، آب سرد و گرمای زیاد، زرد می‌شود و چروک شدن ساقه اش هم به دلیل بسته شدن محفظه انتهای گیاه است و برای درمان باید یک برش 45 درجه از قسمت سالم بامبو بزنید. موضوع جذابی که وجود دارد این است که گیاه بامبو اغلب به رنگ‌های شاد به خصوص قرمز، واکنش مثبت نشان می‌دهد. تجربه نشان داده که اگر مکان نگهداری این گیاه با رنگ‌های شاد مثل نارنجی و قرمز تزیین شده باشد، برگ‌های این گیاه با سرعت بیشتری رشد می‌کند و امکان زدن جوانه‌های بیشتری وجود دارد.

ریحان و تربچه
در فصل پاییز می توانید در کنار گل ها و گیاهان تزیینی، سبزی خوردن هم بکارید و سبزی‌ و تربچه‌های حاصل زحمت خودتان را سر سفره بیاورید. به این شکل که یک سبدِ ریز بافت را از خاک پر می کنیم، روی آن بذر هر سبزی دلخواه یا تربچه را می‌ریزیم و دوباره روی آن، کود حیوانی نرم الک و در پاییز و زمستان، روزی یک مرتبه آن را آبیاری می‌کنیم. این سبد را باید در حیاط یا تراس قرار دهید تا از نور خورشید، هرچند کم رمق، بی نصیب نماند و شب‌های سرد روی آن نایلون ضخیم بکشید تا سرما نخورد و دوباره صبح آن را بردارید.

separator line

بیشتر بخوانید:

معرفی گل شیشه شور : نحوه تکثیر و کاشت گیاه شیشه شور

آشنایی با گیاه گل نخود و روش کاشت آن

از پرورش گل ابری چه می دانید؟؟

separator line

همچنین میتوانید برای خرید نهال به سایت باغ نت مراجعه کنید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *